Walter Baele begint aan laatste solotournee

16 sep 2019

Walter Baele (55) trekt al sinds 1984 door Vlaanderen met een koffer vol typetjes. Zoals inwoner van Zwijnaarde Martin Rigolle en rastaman Wito of koning Filip en ex-premier Elio Di Rupo. Maar ‘Best of Baele’ wordt zijn laatste solotournee.

“Fysiek kan ik het zeker nog aan, maar na 35 jaar waren de inspiratie en het verhaal met steeds dezelfde figuren op.” In Best of Baele laat de comedian nu zijn bekendste typetjes opdraven. “Martin Rigolle, die ook in Brussel Nieuwsstraat te zien was, is erbij. Hij zegt altijd (met een Gents accent) ’k Weet ‘k ik ook niet hoe dat gekomen es. Wito, de rastaman, stapt mee in de klimaatmarsen, Jürgen loopt mee in de gay parade.” 

Nieuws: Walter Baele

Ook recentere typetjes zullen erbij zijn, zoals Willy Naessens, koning Filip en Waalse politici Elio Di Rupo en Michel Daerden, de overleden ex-minister van Pensioenen. Nochtans vreesde Baele dat de mensen die vergeten zouden zijn. “Maar toen ik het verhaal rond Di Rupo speelde, was er echt hilariteit. Daarop aansluitend komt dan Daerden. Zo’n stomdronken politicus blijft tot het collectieve geheugen behoren.”

Nu het afscheid is ingezet, staat Baele met een ander gevoel op het podium. “Zaterdag had ik mijn enige try-out. Na de show dacht ik: Verdorie, het is echt gedaan. Als ik naar de verschillende theaters ga, komen de herinneringen van die allereerste optredens ook boven.”

“Er zullen momenten zijn dat ik iets op het nieuws zal zien en ga denken: dat was iets voor die of die figuur geweest. Vooral met Rigolle heb ik een speciale band. Die was erbij van in het begin.”

Baele stopt niet volledig met theater. Volgend jaar in mei staat hij nog als Rosa in Theater Elckerlyc in Antwerpen, samen met Modest. “De volgende productie zal gewoon met een andere invalshoek zijn. Misschien duiken de typetjes dan weer op, maar dan met twee andere acteurs erbij bijvoorbeeld, of met een muzikant. Maar het zal altijd met humor zijn.”

Bron: Het Nieuwsblad