Warre Borgmans wordt iconische Hercule Poirot in nieuw theaterstuk van James Cooke: “Een balans tussen ernst en ironie”

29 sep 2022

Warre Borgmans gaat de legendarische detective Hercule Poirot spelen in een nieuwe Vlaamse theaterversie van Murder On The Orient Express. Dat verklapte hij aan boord van een historisch rijtuig dat ooit deel uitmaakte van de échte luxetrein.

De talloze Agatha Christie-verfilmingen hebben één ding met elkaar gemeen: ze pakten allemaal uit met een echte sterrencast. Backstage Producties, een samensmelting van Uitgezonderd en Komedie Compagnie, moet daar bij zijn Vlaamse theaterdebuut niet voor onderdoen. Warre Borgmans krijgt het gezelschap van onder meer Barbara Sarafian, Ianthe Tavernier, Marilou Mermans en Jan Schepens. 

“Ik weet dat Warre de uitdagende rol van Hercule Poirot op zijn manier geloofwaardig zal vertolken. Met veel respect voor het kleurrijke, excentrieke personage dat met zoveel liefde door Agatha Christie werd neergepend”, zegt producent James Cooke enthousiast. Met onder meer Peter Ustinov, David Suchet en Kenneth Branagh als illustere voorgangers, staat Warre Borgmans alleszins voor een stevige uitdaging.

Maar of hij een kenner is van het werk van Agatha Christie? “Ik moet u teleurstellen”, zegt Warre. “Mijn eerste kennismaking met Agatha Christie waren de films met Margaret Rutherford als Miss Marple. Heel charmante films waren dat, maar ik ben niet zo’n lezer en zeker niet van detectiveverhalen. Ik vind wel dat Agatha Christie op een meesterlijke manier de lezer op het verkeerde been weet te zetten. Zelf weet ik nooit wie het gedaan heeft in een thriller. Ik moet blijven raden tot het laatste.”

MOORD OP DE ORIENT EXPRESS

Debuut

De thriller zorgt voor suspense bij het publiek, maar bij Warre heerst er ook spanning. “Ik speelde nog nooit in een thriller dus eigenlijk is dit mijn debuut. En dan speel ik meteen zo’n iconische figuur. Ik hoop een mooie balans te vinden tussen ernst en ironie. We moeten Agatha Christie niet opnieuw proberen uitvinden, maar ik wil wel een verschil maken, zodat het ook spannend is voor de mensen die het verhaal kennen.”

Met de collega’s in de cast is Warre vertrouwder dan met Agatha Christie. “Warre kreeg als kind van mij zijn allereerste dictielessen, in de academie van Mortsel”, weet Marilou Mermans, die een Russische prinses speelt. “Hij heeft iconische voorgangers, maar Warre speelt zo authentiek, hij wordt een geweldige Poirot.”

In Murder On The Orient Express wordt een Amerikaanse zakenman vermoord aan boord van de luxetrein. Poirot heeft 48 uur de tijd om de misdaad op te lossen.

 

Guy Van Vliet

Murder On The Orient Express, vanaf 18 november in Theater Elckerlyc.

Bron: GVA