Sven De Ridder doet aloude Antwerpse cinemasfeer herleven op gevel van Theater Elckerlyc: “Ik ben een grote fan van calico’s”

13 jul 2022

De gloriedagen van de cinema’s op de De Keyserlei en het Astridplein lijken deze zomer even te herleven op de voorgevel van Theater Elckerlyc. Net als toen prijst een immense calico, gemaakt van textiel, de vakantiekomedie Weekend Cowboys aan. De voorstelling baadt in de sfeer van het Wilde Westen, alleen de colts blijven op zak.

Het is niet toevallig Sven De Ridder die achter het idee zat om te verwijzen naar de tijd dat de Antwerpse cinemazalen floreerden en John Wayne met zijn westerns een publiekstrekker was. Als filmliefhebber wilde hij het zomerse Weekend Cowboys – de nieuwste komedie van Sven De Ridder Company, die twee jaar werd uitgesteld door corona – meteen in de sfeer van toen dompelen. “Ik ben een grote fan van calico’s en vond het vroeger zalig om ze te bekijken aan de De Keyserlei”, mijmert Sven De Ridder. “Na het zien van zo’n calico een cinema binnenstappen gaf me altijd het gevoel alsof ik in een andere wereld terechtkwam.”

“De gevel van Theater Elckerlyc leent zich uitstekend voor een calico en bovendien past zo’n spandoek perfect bij de voorstelling. Weekend Cowboys gaat over mensen die hun droom beleven: ze laten hun fantasie werkelijkheid worden”, motiveert Sven De Ridder de keuze om de façade van Elckerlyc te laten ogen als een filmzaal uit de goede oude tijd. “Weekend Cowboys speelt zich vandaag af, maar baadt in de sfeer van toen. De voorstelling zit doorspekt met mijn liefde voor het Wilde Westen.”

Kalmthoutse bossen

Weekend Cowboys speelt zich af in ‘den Alamo’. Het westerndorp, diep verscholen in de Kalmthoutse bossen, heeft betere dagen gekend. Ooit wemelde het van de cowboys, maar nu zit de mot erin. Sheriff John Wijn (Luc Verhoeven), saloonbazin Miss Lizzy (Linda De Ridder), medicijnman Bezige Bizon (Herman Verbruggen), pelsjager Chris Crocket (Brik Van Dyck) en countryzangeres Tammy Sue (Ianthe Tavernier) zijn zowat de enigen die trouw op post blijven. De komst van de jonge enthousiaste Jimmy The Kid (Louis Thyssen) geeft weer wat hoop, maar die wordt de kop ingedrukt als de gemeentelijke milieudienst het dorp wil sluiten. Tot overmaat van ramp keert Buffalo Ron (Sven De Ridder) terug, een revolverheld met een slecht karakter.

“De sheriff heet John Wijn, omdat hij wijnhandelaar is, maar het is natuurlijk ook een verwijzing naar de legendarische John Wayne”, knipoogt Sven. “Mijn liefde voor westerns begon bij Mel Brooks, mijn grote voorbeeld. Zijn Blazing Saddles was een geweldige parodie op het westerngenre. Door die film begon ik naar westerns te kijken en zo ontdekte in Clint Eastwood en in een latere fase Kevin Costner. Momenteel is er een revival van het westerngenre, met de populaire reeks Yellowstone als mooi voorbeeld. Het is typisch voor filmgeschiedenis: de western floreerde, raakte uit de mode, om dan weer terug te komen.”

Geweldloze western

Westerns zien er vandaag ook inhoudelijk heel anders uit dan vroeger. Een stevige portie geweld en de indiaan als wilde en slechterik zijn volkomen achterhaalde beelden. “We gaan er prat op dat er geen schot wordt gelost in Weekend Cowboys, zodat we al zeker geen kritiek kunnen krijgen over gebruik van geweld. En intussen is wel duidelijk dat de indianen de oorspronkelijke bewoners waren en de pioniers de bezetters.”

“Bezige Bizon, onze indiaan, is een echte lamme goedzak”, zegt Sven. “Zelfs al doen ze hem de duvel aan, dan blijft hij ‘El Sympatico’. Hij is de dj van het dorp en zorgt zo voor een streepje muziek in de voorstelling. Er zit veel muziek in, om scènes te onderlijnen. En er werd zelfs een nieuwe song gecomponeerd, die wordt gezongen door Ianthe Tavernier en Louis Thyssen. Ik hou als filmliefhebber van de juiste muziek bij de juiste beelden en ik denk dat het voor Weekend Cowboys een meerwaarde is.”

Eigentijds zomertheater

Er is nog een reden waarom Weekend Cowboys heel eigentijds is. De tijd dat de Antwerpse theaterdeuren eind juni dichtgingen voor de zomer, is duidelijk voorbij. “Zowel het Fakkeltheater als Theater Elckerlyc blijven open in de zomer en brengen entertainment dat helemaal bij de vakantie past. Onze zomervoorstellingen in Elckerlyc bijvoorbeeld spelen zich nooit af in een huiskamer, maar altijd op een buitenlocatie. En we spelen dan ook nog eens in een zaal met een goede airco. Het vakantiegevoel is dus compleet.”

Weekend Cowboys, van 14 juli tot 21 augustus.

Guy Van Vliet

SVEN DE RIDDER