Sven De Ridder Company slaat vanaf 5 juli scoutskamp op in Theater Elckerlyc

29 jun 2019

De scouts die er in de zomer op uit trekken, dat is jaarlijkse kost. Deze keer trekken ze echter niet naar de Ardennen maar slaan ze hun tenten op in Theater Elckerlyc. In de prettig gestoorde komedie De Scouts Forever lossen Sven De Ridder en co een 25 jaar oud mysterie op.

“Dat niemand anders hier eerder aan gedacht heeft”, laat Sven De Ridder zich ontvallen. Een scoutskamp lijkt inderdaad een ideaal decor voor een komedie. Iedereen die ooit met een jeugdbeweging op kamp ging, blijft terugdenken aan heroïsche én hilarische verhalen. “Dat is ook het geval bij Brik Van Dyck”, vertelt medebedenker Sven De Ridder. “Hij is een echte scoutsman. En je weet wat ze zeggen: eens een scout, altijd een scout! Hij bleef maar leuke anekdotes vertellen, waardoor ik op het idee kwam om er met de Sven De Ridder Company een voorstelling over te maken. Voor Brik ,die al zoveel hilarische komedies schreef, is het natuurlijk een ideaal thema.”

Met De Scouts Forever schreven Brik en Sven een verhaal over een groep oud-scouts die een reünieweekend in de Ardennen organiseren. Precies 25 jaar na hun afscheid komen Sierlijke Zebra (Leen Dendievel), Blijmoedige Wasbeer (Brik Van Dyck), Doorzettende Walrus (Peter Thyssen), Guitige Panda (Joyce Beullens), Sportieve Jaguar (Kobe Van Herwegen) en Goedaardige Veldmuis (Sven De Ridder) nog een keer samen. De leider van toen is nog altijd een padvinder in hart en nieren, maar is dat met de anderen ook wel zo? Eens aangekomen op hun oude kampplaats halen de vrienden meteen vrolijke herinneringen op, maar al snel blijkt dat ze naar deze plek gelokt zijn om een mysterie van 25 jaar geleden eindelijk op te lossen.

Grotere hoed

Voor Sven De Ridder is het gegeven helemaal nieuw. “Ik wou best wel bij de scouts gaan, maar dat is er nooit van gekomen. De bijeenkomsten waren op zondag en dan ging ik liever naar de cinema”, lacht cinefiel Sven. Bij Peter Thyssen is het nog veel erger. “Ik durf het niet zo goed zeggen, maar ik zat bij de concurrentie”, fluistert hij. “Ik zat vijf jaar bij de KSA in Sint-Gillis-Waas. Ik deed dat heel graag, maar we hadden een bakkerij thuis, dus ik kon niet altijd gaan. Ik ben er toch een jaar of vijf gebleven. En al was het dan bij de concurrentie, ik weet uit ervaring hoe zalig het is om op kamp te gaan.” Toch voelt Peter Thyssen zich al helemaal thuis in zijn scoutsuniform. “Het zit als gegoten. Ik heb alleen een nieuwe hoed gevraagd. Mijn kop is nogal groot, dus ik heb een XL nodig. Die hoed staat heel de zomer op mijn hoofd, dus hij mag goed zitten”, lacht de acteur, die een drukke zomer heeft. “De opnames van het vijfde seizoen van De Zonen van Van As lopen gelijk met De Scouts Forever. Dat wordt dus even pittig. Maar het wordt zo plezant! Een scoutskamp is een ideale arena voor een prettig gestoorde voorstelling.”

Voor de scouts die komen kijken, heeft hij geruststellende woorden: “Dit is een situatiekomedie. Het publiek zal plezier hebben door de mensen op het podium, er wordt niet gelachen met de scouts in het algemeen. De voorstelling had trouwens net zo goed over de Chiro of de KSA kunnen gaan, maar Brik zat nu eenmaal bij de scouts.”

Den 2

Het mag dan een komedie zijn, de makers deden er alles aan om de voorstelling zo authentiek mogelijk te maken. En daarvoor gingen ze te rade bij de bron. “De voorstelling moet grappig zijn, maar het moet ook kloppen”, aldus De Ridder. “Brik heeft zijn liefde voor de scouts doorgegeven aan zijn twee dochters. We zijn dus een kijkje gaan nemen bij de plaatselijke scouts waar ze bij zitten. Je zal bijvoorbeeld merken dat de badges op onze uniformen effectief kloppen met de totems van onze personages.”

Die plaatselijke scoutsgroep, dat is ‘Den 2’. “Onze officiële naam is Tweede Onze-Lieve-Vrouw Groep Antwerpen, maar iedereen kent ons als Den 2. We zijn verbonden aan het Jezuietencollege”, vertellen leiders Lancelot De Deurwaerder, Pieter Jan Stuer en Geoffrey Goethals. “Tijdens de voorbereiding werden we om advies gevraagd. Er werd ook getoetst of het uniform wel klopte. Het was voor ons een kleine moeite en vooral een leuke ervaring om even bij te springen. En het is mooi meegenomen dat onze scoutsgroep op deze manier mee in de kijker staat”, meent het drietal, dat de première zal moeten missen wegens... op kamp.

Bron: Gazet van Antwerpen

 Sven De Ridder Company slaat vanaf 5 juli scoutskamp op in Theater Elckerlyc