Musical over komische duo Gaston en Leo in de maak

2 nov 2019

De erfenis van het komische duo Gaston en Leo zal weer tot leven komen in een musical. In 2023, 30 jaar na het overlijden van Leo Martin, zal "Gaston & Leo, de hommage musical" in première gaan. Dat heeft het productiehuis Theaterentertainment bekendgemaakt. Gaston Berghmans en Leo Martin vormden van 1972 tot 1993 het populairste komische duo van Vlaanderen. Veel van hun sketches zijn uitgegroeid tot klassiekers. 

Het script van de musical zal geschreven worden door Kobe Van Herwegen, bekend als acteur, goochelaar en presentator. De regie is in handen van Frank Van Laecke die al tekende voor succesvolle musicals zoals "Kuifje: De zonnetempel", "Daens", "'14-'18" en "'40-'45". Ook in het komische genre is hij thuis, zo schreef hij mee aan de serie "F.C. De Kampioenen" en de film "Firmin" met Chris Van den Durpel. 

Bekijk hier de sketch "Joske Vermeulen" van Gaston en Leo:

Gaston en Leo kwamen vanaf de jaren 70 met hun sketches op televisie. Eerst bij de toenmalige BRT. Hun shows op oudejaarsavond lokten telkens meer dan 2,5 miljoen kijkers. Hier voerden ze voor het eerst sketches op, zoals "Joske Vermeulen" en "Restaurant De Gouden Leeuw", die bij veel mensen in het collectieve geheugen zitten. Voor de openbare omroep maakten ze ook de komische serie “De kolderbrigade”. In de jaren 80 kwamen drie langspeelfilms uit, “Zware jongens”, “Paniekzaaiers” en “Gaston en Leo in Hongkong”.

Eind jaren 80 stapten ze over naar VTM, de nieuwe commerciële zender die toen in de steigers stond. Ze waren er wekelijks te zien in de “Gaston & Leo show”.  Een paar jaar later kregen de komieken af te rekenen met zware gezondheidsproblemen: Berghmans overwon darmkanker, Martin stierf op 18 maart 1993 aan de gevolgen van longkanker. Berghmans ging nog een paar jaar alleen verder met de “Gaston Berghmans show”. Hij stierf op 21 mei 2016.

Bekijk hier de sketch "Restaurant De Gouden Leeuw" van Gaston en Leo:

Bron: VRT


Ja, ik wil als eerste op de hoogte gehouden worden van de start van de ticketverkoop en andere leuke nieuwtjes over ‘Gaston en Leo, de Hommagemusical’.

Naam