Maureen Vanherberghen is Sneeuwwitje met salopette: “Sprookjes hebben nood aan een frisse wind”

20 feb 2020

ANTWERPEN - Sprookjesmusicals zijn niet meer wat ze waren. In de nieuwe versie van Sneeuwwitje, vanaf dit weekend te zien in het Antwerpse Theater Elckerlyc en later ook nog in Gent, De Panne en Hasselt, is de prinses niet bepaald een seut maar echt wel stoer. “In Helden was ik ook al one of the guys maar tegelijk nog altijd echt een meisje”, zegt hoofdrolspeelster en Qmusic-presentatrice Maureen Vanherberghen.

Nieuws: Sneeuwwitje

Het is even naar adem happen voor Maureen Vanherberghen. Aan de vooravond van de première van Sneeuwwitje heeft ze er zware weken opzitten. “Musical is nieuw voor mij en ik heb het duidelijk onderschat. Er moet in korte tijd zoveel ingeramd worden. Het vergt ook fysiek heel veel, dus ik voel me best wel moe. Gelukkig kreeg ik van Qmusic de kans om dit te doen, dus daar werk ik even op een laag pitje”, opent de presentatrice en nieuwbakken musicalster, voor wie het vooral om de intentie gaat. “De juiste emotie is voor mij belangrijker dan het exact zingen van de noten zoals ze geschreven staan. Ik laat mijn buikgevoel spreken. Musical is teamwork. Ik leer hier elke dag bij, de anderen misschien ook iets van mij. Dat mijn bijdrage zo dragend zou zijn, had ik niet verwacht. De zenuwen stijgen met het naderen van de première. Ik kan niet wachten om de reacties van de kinderen te horen. Zij zijn altijd eerlijk. Mijn rol is pas geslaagd als zij goed reageren.

Koppel van het Jaar

En die kinderen kijken ongetwijfeld uit naar haar rol, want Maureen is bijzonder populair. Viel ze met de serie Helden eerder al in de prijzen op het Gala van de Gouden K’s, dan werd ze samen met haar vriend en Helden-collega Sieg De Doncker vorige maand nog verkozen tot Koppel van het Jaar. “Dat vonden we zo schattig”, blikt Maureen terug. “We grappen altijd dat we héél véél moesten doen om te winnen. Niets dus. Maar het is natuurlijk extra fijn als mensen ons een fijn koppel vinden. We hadden de prijs helemaal niet verwacht, dus bij deze veel hartjes terug voor de Ketnetters.”

Het zou wellicht de ultieme droom geweest zijn voor die Ketnetters om het koppel samen in Sneeuwwitje te zien maar dat is niet het geval. “Dit is een sprookje: het publiek zal het met een prins moeten stellen”, plaagt Maureen. “Ik vind het leuk om Sneeuwwitje te spelen, maar Sieg in een musical in zo’n prinsenpakje, dat is echt niks voor hem. Zeg nu zelf, het zijn niet de meest macho pakjes. Dat blijft toch wel wat typsich voor musicals. Maar alle clichés op een stokje: we wijken in Sneeuwwitje toch af van het typische sprookje. Ze loopt rond in een salopette en is echt een vrijgevochten prinses. Voor de prins moet dat nog komen. Al zal zijn outfit toch ook wat verrassend zijn. Maar het blijft wel een sprookje. De personages moeten er niet te doordeweeks uitzien.”

Spiegel van vlees en bloed

Maureen wist op voorhand niet dat Sneeuwwitje een eigentijdse invulling zou krijgen. “Het was een verrassing, maar ik snap de keuze volledig. Die sprookjes zijn al zo vaak gebracht. Het is tijd voor een frisse wind.” In de nieuwe aanpak blijft de koningin (Jasmine Jaspers) proberen om van Sneeuwwitje verlost te raken, omdat ze liever zelf de mooiste van het land wil zijn. De Spiegel (Charlotte Campion) waarin de koningin zo graag kijkt, is dit keer van vlees en bloed. En vernieuwend of niet, bij Sneeuwwitje hoort ook een prins (Aaron De Veene). 

“Zo’n aanpassing is altijd gevaarlijk”, beseft Maureen. “Disney is ook bij Sneeuwwitje hét verhaal. Als je daarvan wil afwijken, moet het meteen goed zijn. We volgen de grote lijnen van het verhaal, maar het verloopt veel hedendaagser dan een klassiek sprookje. De vernieuwing zit dus niet alleen in de salopette die Sneeuwwitje draagt. Ze legt zich niet zomaar neer bij haar lot en is niet op haar mondje gevallen. Alle personages krijgen letterlijk en figuurlijk een nieuw jasje”, aldus Maureen, die wel begrijpt waarom ze voor die hoofdrol gevraagd is. “In Helden was ik ook al one of the guys maar tegelijk nog altijd echt een meisje. Sneeuwwitje hoeft geen combat boots te dragen om vrijgevochten te zijn. De echte prinsessen van vandaag tonen dat trouwens ook.”

Bron: Gazet van Antwerpen

Reserveer nu je tickets: