Langverwachte musical over Gaston en Leo in Theater Elckerlyc komt er nu toch: “Tranen en kippenvel”

21 feb 2023

ANTWERPEN - Na een noodgedwongen uitstel door corona komt de hommage musical rond Gaston en Leo in januari 2024 dan toch in Theater Elckerlyc. Leven en werk van Vlaanderens grootste komische duo ooit worden gecombineerd met onvergetelijke Vlaamse hits van toen. “Bij de eerste lezing huilde de familie van het lachen én van ontroering”, verklapt producent Dirk Van Vooren.

James de Musical was nog lang niet geboren toen de toenmalige Komedie Compagnie in deze krant het idee lanceerde om het leven van de Vlaamse helden van de lach in een musical te gieten. “Zoals ik toen ook al zei: iedereen verdient een musical, maar Gaston en Leo zeker. Ging James met mijn quote aan de haal?”, grapt Dirk Van Vooren over zijn huidige co-producent.

De hommage wordt een brok vol nostalgie, die zich afspeelt in de tijd dat Jo Leemans de Vlaamse Doris Day was of Vlaanderen op zaterdagavond thuisbleef voor de shows van Henk Van Montfoort. Vier decennia Vlaamse entertainment passeren de revue in het verhaal van Gaston en Leo. Het stond niet bepaald in de sterren geschreven dat de twee elkaar ooit zouden ontmoeten. Gaston was scheepshersteller, Leo muzikant. De musical doet uit de doeken hoe ze elkaar leerden kennen, de grootste successen beleefden maar achter de schermen ook moesten omgaan met groot verdriet.

“Het decor is even nostalgisch als het verhaal. En de hommage aan Gaston en Leo kunnen we uiteraard alleen brengen met een live orkest, zeker omdat Leo zelf ook muzikant was”, aldus Van Vooren.

Kippenvel

Bij de musical hoort een boek, geschreven door Kobe Van Herwegen, dat volgende maand al wordt voorgesteld. Kobe schreef ook het verhaal van de musical, samen met regisseur Frank Van Laecke. “De families van Gaston Berghmans en Leo Martin werden hier trouwens nauw bij betrokken. Dankzij corona kregen we extra tijd om aan het scenario te werken. We hadden al een lezing met de familie erbij en daarbij vloeiden tranen. Ik krijg zelf kippenvel als ik er nog maar over praat. De hommage is geen revue, we tonen ook de mannen achter de lach. Van het begin van hun carrière tot het overlijden van Leo in 1993. De soms vergeten muzikale pareltjes, die perfect aansluiten bij het verhaal, nemen het publiek helemaal mee in de tijdsgeest van die vier decennia”, glundert Dirk Van Vooren enthousiaster dan ooit.

Gaston en Leo de hommage musical, vanaf 19 januari 2024 in Theater Elckerlyc. Meer informatie op www.backstage-producties.be

Bron: Nieuwsblad 16/02/2023