Kortfilmfestival georganiseerd door studentenclub bestaat tien jaar: “Studenten en cultuur? Natuurlijk gaat dat goed samen”

16 jan 2020

Studentenvereniging Lingua organiseert op 17 februari de tiende – en dus jubileumeditie – van haar Kortfilmfestival. Tien kortfilms, vaak ingestuurd door studenten, worden er getoond in Theater Elckerlyc op de Frankrijklei in Antwerpen. “We willen dit jaar ook uitpakken met een feestelijke opening”, zegt Ruben De Cock, cultuurpraeses van Lingua.

Tien jaar. Zo lang gaat het Kortfilmfestival van studentenvereniging Lingua, de departementsclub van Taal- en Letterkunde & Wijsbegeerte van de UAntwerpen, al mee. En voor die jubileumeditie hebben de drie ‘cultuurs’ van Lingua enkele nieuwigheden in petto.

Kort Film Festival Lingua

“De laatste jaren hebben we gemerkt dat uit verschillende hoeken films aan ons bezorgd worden”, zegt Ruben De Cock, die samen met Stiene Horemans en Elien Heylen het kortfilmfestival organiseert. “En daar zijn ook heel wat inzendingen bij van studenten van het Ritz, bijvoorbeeld. En daarom hebben we dit jaar drie categorieën in plaats van twee: de publieksprijs en juryprijs, zowel voor de hobbyfilmmakers als de (semi-)professionelen. We hebben nu al een inzending gekregen van iemand uit het middelbaar en die is vrijwel niet te onderscheiden van de meer professionele inzendingen.”

In totaal hoopt Lingua tien kortfilms te kunnen tonen, waarna een professionele jury een winnaar aanduidt. Dit jaar in de jury: actrice Sien Eggers, acteurs Koen Van Impe, Carry Goossens en Hans Peter Janssens en regisseur Lieven Debrauwer, aangevuld met professoren Kurt Vanhoutte en Ruben Demasure van de UAntwerpen. 

“Allemaal reageerden ze heel enthousiast toen we hen contacteerden om jurylid te zijn”, zegt De Cock. “En ook van de studenten zelf krijgen we elk jaar positieve commentaren. Dat bewijst toch dat cultuur en studenten wél samen gaan, en dat cultuur nog steeds belangrijk is, ook in tijden van besparingen. En dat willen we ook tonen. Student zijn is meer dan braspartijen en drinken. En als studentenclub proberen we daar op in te spelen, met dit kortfilmfestival, maar ook met onze ‘zang- en poëzie-avondencultuur@linguaua.be’.”

Het filmfestival vindt plaats op 17 februari in Theater Elckerlyc op de Frankrijklei. Om 18u openen de deuren en is er een receptie. Om 19u start de eerste film. Voor elke film begint, krijgt de maker ook even de tijd om zijn creatie voor te stellen. “Als alle films zijn getoond, is er een korte pauze zodat het publiek kan stemmen op zijn of haar favoriet”, zegt De Cock. “Dat is ook het moment dat de jury in elke categorie een winnaar aanduidt. Tegen 23u proberen we dan af te ronden.”

Bron: Gazet van Antwerpen