Daisy Thys krijgt lessen biertappen in Café Beveren ter voorbereiding van rol in gelijknamige theaterstuk

26 aug 2022

De perfecte pint tappen. Op de juiste manier met klanten omgaan. Daisy Thys wil een geloofwaardige cafébazin neerzetten in de komedie Café Beveren. Daarom ging ze in de leer bij Sandy Steiner, de cafébazin van het echte café Beveren.

Daisy Thys stond meteen aan de tapkraan in café Beveren, een glas in de aanslag. De eerste poging bleek niet meteen een succes: een pint met alleen maar schuim. “Je moet dat leren aanvoelen”, sprong Sandy snel bij. “Tappen doe je met liefde. Kraan open en glas eronder. En in één keer afschuimen, dat is ook heel belangrijk”, deed Sandy voor. “En vooral niet bijtappen”, kwam er nog als extra hint van Danni Heylen, die in F.C. De Kampioenen jaren ervaring opdeed achter de toog als Pascale en nu een klant speelt in de komedie Café Beveren. Na enkele pogingen heeft Daisy het tappen al enigszins onder de knie, zodat haar medespelers Danni Heylen en Jeroen Maes en cafébazin Sandy goedkeurend van een frisse pint – met correcte kraag – kunnen proeven. “Ik ga om te oefenen toch eens een uurtje vroeger komen bij de repetities. Ik vind het heel belangrijk dat ik een goede pint tap in de voorstelling, het moet juist zijn”, voert Daisy aan.

De komedie Café Beveren keert na het overweldigend succes vijf jaar geleden terug in een vernieuwde versie, dit keer in Theater Elckerlyc. In het decor krijgt niet alleen een heuse toog maar ook een orgel een prominente plaats. Het Decaporgel is immers een begrip in het legendarische volkscafé, waar zowel de dokwerker als de advocaat zich thuis voelen.

Herkenning

Het verhaal is al even levensecht. “Om het stuk voor te bereiden, zat ik verschillende avonden in het café, om de sfeer te proeven. En ik luisterde naar de verhalen van Sandy”, verklapte schrijver en acteur Jeroen Maes aan zijn collega’s. Daisy Thys ontfermt zich in het stuk als cafébazin over haar volkse klanten. Zoals de vitale Irma, even oud als café Beveren, of de simpele maar graag geziene Franske. Theo die gek is op het orgel. En Chantal die voor haar ‘vitrien’ eerst nog even binnenwipt in het café. En dan duikt er een charmante klant op die snode bedoelingen blijkt te hebben. “Ik vind deze voorstelling over mijn café een hele eer”, glundert Sandy. “Het is fictief maar het hele verhaal kan zich zo in het café afspelen. Het meeleven met de oude Irma maar ook het deksel op de neus krijgen van een klant die ik vertrouwde: ik herken het allemaal”, prijst Sandy.

De gouden regel

Cafébazin zijn is natuurlijk meer dan tappen alleen. “Een warme ontvangst, zorgen voor de drank: dat is nog maar het begin. Ik moet in de voorstelling op de juiste manier met de klanten omgaan”, beseft Daisy en daarom luistert ze aandachtig naar de verhalen van Sandy. “Horen, zien en zwijgen: dat is de gouden regel van de cafébazin. De klanten moeten je kunnen vertrouwen. Zelf heb ik nog een vierde regel: afblijven! Gelukkig heb ik niet echt last van handtastelijkheden. Ik heb nog maar één keer iemand een mot moeten geven”, vertrouwt Sandy de geboeide acteurs toe.

Danni Heylen, die de rol van Irma speelt (zie kader), voelt zich meteen thuis in het volkse café. “Toen ik studeerde, kwamen we wel eens iets drinken in café Beveren. En de vader van mijn partner had begin jaren tachtig een café in Kieldrecht. Daar werd zelfs gedanst op de biljart en ik hielp dat café vaak sluiten”, mijmert Danni.

Wanneer de acteurs na een fijne namiddag de deur uitstappen, met de aanstekelijke muziek van het orgel nog in de oren, krijgt Daisy nog een laatste advies. “Op een podium kan het warm zijn. Vergeet dan niet om de druk van de tapkraan wat hoger te zetten!” Of het Daisy lukt de perfecte pint te tappen, zien Sandy en het publiek vanaf volgende week vrijdag in Theater Elckerlyc.

 

CAFÉ BEVEREN

Danni Heylen vervangt Janine Bischops in 'Café Beveren'

Danni Heylen neemt de rol van de koffiedrinkende Irma voor haar rekening in Café Beveren. Normaal zou actrice Janine Bischops haar rol van vijf jaar geleden hernemen. Ze haakte deze week af wegens ziekte. Bischops blijft nog wel opnemen voor de VTM-serie Familie, maar een theatervoorstelling is te zwaar.

Niet voor het eerst was Danni Heylen bereid om voor haar in de bres te springen. “Drie uur nadat ze de vraag kreeg om in te springen, kwam Danni aan bij de repetities. We gingen de tekst doornemen maar ze kende de dialogen al goed. Op die korte tijd was ze al aan het leren gegaan. Ongelooflijk. Wat zijn wij blij dat we Danni hebben”, klonk het bewonderend bij collega Daisy Thys. “Ik smijt me altijd onmiddellijk. Om goed te kunnen spelen, moet je de tekst kennen”, concludeert Danni.

Bron: GVA