Antwerps Theater Elckerlyc koopt aanpalende Onze-Lieve-Vrouw van Gratiekerk: "Hier komt een pop-upfoyer"

17 okt 2022

In Antwerpen heeft Theater Elckerlyc de aanpalende neogotische Onze-Lieve-Vrouw van Gratiekerk op de Frankrijklei gekocht. Het theater zal het kerkgebouw gebruiken voor de uitbreiding van zijn werking. In een eerste fase zal Elckerlyc in december een pop-uptheaterfoyer openen in het kerkgebouw.

pop-uptheaterfoyer

Boulevardtheater Elckerlyc in Antwerpen heeft het neogotische Onze-Lieve-Vrouw van Gratiekerkgebouw aan het Onze-Lieve-Vrouwecollege op de Frankrijklei gekocht. Het kerkgebouw stond al jaren leeg en is sinds 2007 ook ontwijd. De afgelopen jaren heeft het bestuur van de onderwijskoepel IgnAs, waartoe het naastgelegen Onze-Lieve-Vrouwecollege behoort, gezocht naar een mogelijke herbestemming van het kerkgebouw voor onderwijsdoeleinden. Maar dat bleek financieel niet haalbaar omdat er omvangrijke bouwkundige ingrepen nodig zouden zijn. De onderwijskoepel besloot uiteindelijk om het gebouw te verkopen, en die kans liet Theater Elckerlyc niet aan zich voorbij gaan.

Theater in een uniek kader

Theater Elckerlyc laat nu eerst een bestemmingsonderzoek uitvoeren door Erfgoed en Visie, een architectuur- en adviesbureau voor erfgoedproject, want de kerk is een beschermd monument. In afwachting van het bestemmingsonderzoek richt de theaterzaal in december alvast een "pop-uptheaterfoyer" in in de kerk.

Na de voorstelling acteurs kunnen ontmoeten in een historisch kader, hoort binnenkort bij de mogelijkheden
-
Dirk Van Vooren, mede-uitbater Theater Elckerlyc

"We zitten met het theater al een tijd aan onze limiet op het vlak van ontvangstruimten, ook de cateringmogelijkheden in het theater zijn eerder beperkt", zegt mede-uitbater Dirk Van Vooren. "Er is nu nog altijd geen mogelijkheid in het theater om voor of na de voorstelling zittend een drankje te nuttigen. We willen onze theaterbezoekers meer kunnen bieden dan enkel een aangename voorstelling. We willen hen een ervaring bieden waarbij de acteurs centraal staan. Hen na de voorstelling kunnen ontmoeten, in een historisch kader, met een kwalitatieve catering erbij, hoort binnenkort tot onze mogelijkheden."

Bron: VRT